Brigáda u padlého stromu

V pátek 26. srpna 2022 se prohnala Mníškem u Liberce silná průtrž mračen. Letitý javor, který už v minulosti napáchal mnoho škod, dal o sobě opět vědět a jednu ze svých mohutných větví pohodil na sousední pozemek. Rozhodli jsme se jej tedy pokácet, zpracovat a uklidit. Děkujeme obci Mníšek, že se zhostila nelehkého rizikového kácení, zvláště Baddymu.

Za ne příliš příznivého počasí se naše mladší mužstvo pustilo v pondělí 5. 9. 2023 se sekerkami, kalači, pilami a dalším nářadím do práce s cílem zpracovat padlý stromu. Začali jsme v 16:30 a za čtyři hodiny bylo hotovo, nařezáno a odvezeno tu na faru v Mníšku a ostatní otci Pavlovi do Raspenavy. Nezdá se to, ale lesumilovní odborníci a těžaři budou vědět, když řeknu, že lišta padesátka nestačila – byl to skoro malý africký baobab. Možná pamatoval i založení kostela – kdo ví.

Po práci nás čekala kýžená odměna v podobě párků s hořčicí a ne-alko pivo – přece jen skoro všichni nějak přijeli. Je nutné poděkovat všem našim chlapům za pomoc a nasazení. Jmenovitě: Rosťa, Kuba, Lukáš, Honza, Víťa, Filip a Martin. Vlastně sedm statečných. Díky také Dáše za přípravu párků a nutného udržení pivného režimu.

Při převozu se nechaly rozmary počasí projevit ve své plné síle a při vykládání dřeva z auta a vozíku v Raspenavě nás kropilo vodou tak, že jsme si z toho nemohli dělat nic jiného, než legraci. Nedali jsme se a promočení dokonali dobré dílo, uložili dřevo a ještě zbylo pár minut na kolování piva v plechovce, schovaní v dřevníku. Kouřilo z nás jak při závodech.

Jak se říká – při úpravě dřeva se člověk několikrát zahřeje. Doufáme, že za dva roky, až javorová polínka dozrají a do-vysuší se, předají teplo při našich společných setkáních na farách, kde třeba budeme vzpomínat, jaká to byla krásná farní akce.

Fotky postupně dodáme, tak alespoň pro malou ochutnávku.